logo

•• HYGIENA potravín - osobná HYGIENA ••

Výraz „hygiena potravín“ sa často spája s osobnou hygienou, čím sa mnoho krát myslí iba umývanie rúk.

Chápanie hygieny potravín sa skutočne vzťahuje na všeobecný stav čistoty ľudí manipulujúcich s potravinami a ich odevu. Človek prechováva baktérie v ústach, nose, na rukách a v črevách a teda môže nakaziť potraviny pri chytaní, kašľom či kýchaní. Avšak nákaza sa do potravín môže dostať aj z iných zdrojov, jedným z hlavých príčin šírenia otravy potravinami je nesprávna manipulácia pri spracovaní a distribúcii potravín. Preto je pre človeka manipulujúceho s potravinami extrémne nevyhnutné, aby bolo všetko, čo prichádza do kontaktu s potravinami dezinfikované a aby sa predišlo nákaze potravín, tento človek by mal byť v dobrom zdravotnom stave. Mikroorganizmy sa môžu jednoducho dostať k spotrebiteľovi, ak sa človek manipulujúci s potravinami dostal do kontaktu s akýmikoľvek patogénnymi mikroorganizmami prostredníctvom odevu, rúk, vlasov, nechtov, prsteňov.

Teda osobná hygiena kohokoľvek, kto prichádza do kontaktu s potravinami a spôsob, akým sa správa počas ich spracovania, na to všetko sa kladie veľký dôraz najmä v potravinovom priemysle.  Súbor pravidiel, podmienok a praktík, ktoré si primeraná osobná hygiena vyžaduje predstavuje správne postupy pri osobnej hygiene .

 

Zdroj: http://www.epralima.com/infoodquality/Documentos_eslovaco_SK/Manuais/4Osobna_Hygiena.pdf

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...